Challenge: dag 6.


Day 6: Favourite (Beatles) song by Ringo StarrRingo idag! ♥ När det kommer till honom så finns det inte direkt särskilt mycket låtar att välja på. Han har skrivit Don't pass me by och Octopus's garden själv och står med som kompositör på What goes on, Flying, Dig it, 12-bar original samt Christmas time (Is here again) - B-sidan på Free as a bird - singeln.

Ringo är en suverän trummis och det hade varit roligt om hans bidrag när det kommer till låtskrivande hade varit större i The Beatles, men otroligt nog så har han alltid lyckats hitta låtar att covra som har passat hans något speciella röst perfekt, t.ex. Honey don't och Boys. Om man ska prata om hans huvudposition i bandet så är han faktiskt en av väldigt få, kanske den enda, trummisen som man aldrig skulle kunna byta ut. Hans spelstil är så pass speciell och hans kreativitet är alltid på högvarv. Ibland känns det som att han slår knut på sig själv för att lägga in fills som är en mardröm för alla som försöker replikera dem. En rolig berättelse är då John Lennon kom in med en skiva till Ringo och sade att "det vore superbra om du kunde spela det där!" Ringo tittade på skivan och läste igenom alla tillerkännanden innan han sa "Men John, det är två trummisar på den här låten." En kort tystnad uppstod innan John log och sa "Ja, men det tror jag kan du fixa ändå!" Fixade Ringo det? Självklart.

Ofta känner jag också att trummisarna är de i gruppen som får minst uppmärksamhet - ofta oförtjänt lite - men inte Ringo. Han känns absolut som "en av fyra" i gruppen och kan kliva fram i intervjuer när han inte blir frågad själv. När alla de andra i gruppen drog åt olika håll i musikaliska influenser så var Ringo så pass anpassningsbar att han lyckades göra alla nöjda med sitt spelande och för det krävs det en stjärna.

Ringo spelade det som passade bandets musik perfekt, men nu var det inte det som jag skulle tala om här, utan en favoritlåt. Hur kliché det än är så väljer jag Octopus's garden. Inspirationen till denna låt kommer från en kapten på en båt i Sardinien. Efter att ha lämnat The Beatles tillfälligt då han inte stod ut med Pauls försök att tala om för honom hur Back in the U.S.S.R skulle spelas (jag antar att Paul inte var särskilt mån om att inte trampa på ömma tår heller - han är bra på sådant.) så begav sig Ringo på semester. Under en båtfärd i Sardinien så beställde han fisk till lunch, men fick av misstag bläckfisk. Kaptenen på båten berättade om hur bläckfiskar reser över havsbotten för att leta efter blänkade stenar och andra vackra saker att bygga trädgårdar av och fascinerad så bestämde sig Ringo för att det skulle kunna bli en bra låt. Han tog med sig idén tillbaka till studion (som George hade klätt in helt i blommor ..) där den togs emot med positiv respons. Paul och John älskade den dock kanske inte så mycket att de kände att de ville tillföra särskilt mycket i skapandeprocessen utan det var George som hjälpte Ringo med att sätta ihop låten. Bakgrundssången (George och Paul) kördes igenom lite olika processer för att få sitt karaktäristiska gurglande ljud och de blåsande bubblorna är George som blåser bubblor i ett glas mjölk med hjälp av ett sugrör. (Vad  skriver man under credits för sådant förresten? "George på sugrör? George på bubbelblåsning?")

Anyways, avslutar inlägget med lite Ringo!
The Beatles - Octopus's garden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0