All your life, you were only waiting for this moment to be free.


The Beatles: inga supportrar för segregation och kränkande behandlingar i rasismens tecken. 

I September förra året (ja, jag har varit långsam med att skriva om det!) så auktionerades ett kontrakt mellan The Beatles, undertecknat av managern Brian Epstein, och konsertarrangörer för spelningen i Cow Palace, Kalifornien, den 31 Augusti 1965, ut. Kontraktet såldes för ca 23 000 dollar, 157 389 SEK.

Det speciella med kontraktet var att bandet hade valt att lägga in en klausul angående anti-segregation. Året innan hade arrangörer för en konsert på Gator Bowl i Florida (Jacksonville) försökt få bandet att uppträda framför en segregerad publik: jag antar att mörkhyade skulle få stå längst bak eller att de skulle dela upp vänster och höger sida med staket emellan. När bandet fick höra talas om detta blev de förfärade och meddelade att de vägrade gå med på att framföra en enda låt om publiken utsattes för en sådan diskriminering. Det slutade med att The Beatles fick igenom sina krav och publiken blev "blandad".

För att förhindra detta lades alltså en klausul till på de kontrakt som skrevs på när det kom till arrangemang av konserter 1965, då bandet turnerade USA efter att ha släppt Help! Klausulen lyder som följande: Artists will not be required to perform before a segregated audience." John valde att klargöra att "We never play to segregated audiences and we aren’t going to start now. I’d sooner lose our appearance money."

Det känns egentligen helt absurt att de ens behövde göra ett sådant tillägg, men sedan börjar man tänka efter - Little Rock nine där de svarta studenterna stoppades från att komma in i sin skola var 1957. Rosa Parks vägran att flytta sig från bussätet för att göra plats för en vit passagerare, som gav bränsle till busstrejken i Montgomery, oftast ansett som ett av startskotten för civil rights-rörelsen, var 1955. Det känns väldigt bra att The Beatles helt enkelt klargjorde sina principer och stod upp för dessa utan att vika sig en tum. Jag väljer att citera Paul: "If you've got power, you better use it for good!"

Lägger in en bild på kontraktet i fråga med klausulen gällande anti-segregation understruken i rött.Även en väldigt känd Beatleslåt är skriven med de svarta och deras stridande för acceptans i åtanke, nämligen Paul's låt "Blackbird". Paul medgav att 
"This whole idea of "you were only waiting for this moment to arise" was about, you know, the black people's struggle in the southern states, and i was using the symbolism of a blackbird. It's not reallt about a blackbird whose wings are broken, you know, it's a bit more symbolic." Därför tycker jag att det är en passande låt att avsluta inlägget med.

The Beatles - Blackbird


Kommentarer
Postat av: EVELINA - art & photos

sv; hahha ne, gu ne! det plagget kommer stanna hemma ;)

2012-01-19 @ 20:39:37
URL: http://evelinaahli.blogg.se/
Postat av: Sara

Åh, jag grät när jag fick reda på det här förut. Så jävla genuint vackra dem var. Inga giriga jävla svin som bara spelade för pengarna, dem BRYDDE sig verkligen. Min kärlek till Beatles är oändlig. <3

2012-03-07 @ 20:06:13
URL: http://rivnamorotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0